Ce conspect mi-am pregatit - din internet, pentru vacantele in Bulgaria:
Bucataria bulgareasca are traditii stravechi, chiar unele radacini comune cu cea romaneasca; au mers insa fiecare pe 'calea' ei, determinata in special de amplasarea geografica, dar si de istorie si politica. In special dominatia otomana a lasat urme: sarmalele, musacaua, baclavaua sau cataiful.
Salate: unul dintre punctele tari, la inceputul mesei si in mod normal fel ce nu trebuie sarit:
Shopska [Шопска салата] (adica 'sofiota'; din castraveti, rosii, ardei copti sau proaspeti, ceapa, telemea, asezonata cu ulei, sare, patrunjel, piper) ; una dintre cele mai populare salate din Bulgaria, numele venind de la o regiune aflata linga capitala Sofia, Shopi; branza se pune la final, rasa peste tot amestecul de legume; se serveste ca gustare, la inceputul mesei, alaturi de rachiu;
Ovcearska [Овчарска салата] (adica 'ciobaneasca'; din castraveti, rosii, ceapa, frunze de patrunjel, ardei copti sau proaspeti, sunca, ciuperci, oua fierte, cascaval, telemea peste care se toarna ulei si se sareaza dupa gust) /
Snejanka (снежанка) (adica "Alba-ca-Zapada"; un fel de tzatziki bulgaresc, se prepara din iaurt gros si gras, castraveti taiati cubulete mici, usturoi, marar, sare, ulei de masline).
Katak (катък) = Iaurt cu brânză albă. Uneori, o puteţi găsi cu ardei copt, usturoi şi ulei.
Zelena salata (зелена салата) = Salata verde cu ceapa proaspata şi măsline.
Redena salata (редена салата) = Roşii feliate, castraveţi şi o bucată de brânză albă.