Kalimera oli mera

Până la ce oră folosim salutul Kalimera? Bonus: o lista cu formule de salut și expresii uzuale în limba greacă

Kalimera oli mera?

Καλημέρα [Calimera] este probabil primul cuvânt din limba greacă învățat de oricine. Vine de la Καλη [cali] care înseamnă “bună” și μέρα [mera] care înseamnă “zi”. Deci, l-am putea traduce cu “Bună ziua”. Doar că aflăm apoi că are mai degrabă sensul de “Bună dimineața”, întrucât se folosește până la 12 ziua. Paranteză: da, sunt de acord ca în vacanță la ora 12 e dimineață, dar ce sa faci, when in Greece…;). După această oră, se folosește Καλησπέρα [Calispera] care înseamnă  “Bună seara”.

Revenind. Adică să zicem așa… bună seara toată ziua până seara? Cam ciudățel, nu? Dar avem variante:

  • Γειά σας – care se citește “ia sas” – e forma de salut care poate fi utilizată în orice moment al zilei sau al nopții, și la întâlnire, și la despărțire. Este formula “de politețe” și de plural, ca în limba română. O folosim cu persoane cărora ne adresăm cu dumneavoastră sau când cei pe care îi salutăm sunt mai mulți (în mod obiectiv, nu doar că vedem noi dublu :P). S-ar traduce mot à mot “Sănătate vouă/dumneavoastră”, de la υγεία [ighia]. Dar să nu intrăm în detalii etimologice și să complicăm un salut atât de versatil și de ușor de reținut.
  • Γειά σου [ia su] sau doar Γειά [ia] – un salut informal, când interlocutorul e o persoană cu care ne tutim.
  • Χαίρετε [hierete] cu un “i” scurt, ca în “iepure”. L-am auzit folosit în general ca un salut formal, în general în relația adolescent – persoană cu vârsta înaintată sau furnizor – client. E interesantă și traducerea exactă a lui “hierete”: înseamnă “bucurați-vă”.

Pentru încheiere, vă las cu cea mai faină urare din toate: Να ‘στε καλά! [Na ste cala]. Care înseamnă fix ”Să fiți bine!”. Se folosește și cu sensul de “Cu plăcere” sau e urarea pe care ți-o face gazda când pleci de la ea de la masă.

Hai, să fim bine cu toții și să avem cât mai multe “kali meres” :). 

P.S. Așa cum v-am obișnuit, vă invităm pe Forum Limba Greaca unde ne distrăm și mai învățăm câte ceva.

Search