Ultimele doua "iesiri" din hotel, pe care le-am facut inainte de a pleca acasa, au fost o plimbare nocturna in Sharm el Sheikh si un Jeep Safari in Peninsula Sinai.
SHARM EL SHEIKHOras tanar, dezvoltat in principal prin aportul turistilor din ultimii 20 de ani si transformat dintr-un sat de pescari intr-una dintre cele mai importante baze navale egiptene, Sharm el Sheikh captiveaza atentia vizitatorilor prin arhitectura sa deosebita. Legile mediului inconjurator limitează în prezent înălţimea clădirilor din Sharm el Sheikh, astfel încât să se evite eclipsarea frumuseţilor naturale a împrejurimilor, dar asta nu-i stirbeste din farmec!

Prima oprire a fost la impresionanta
"Moschee Al Mustafa":
DSCN0655.jpgDSCN0663.jpg
Apoi am vizitat si
biserica ortodoxa "El Sama Eyeen" (The Heavenly Coptic Orthodox Church), arhi-cunoscuta fiind prin picturile sale interioare de exceptie, reprezentand scene intregi din Biblie:
DSCN0669.jpgDSCN0672.jpg
Ultima oprire a fost, bineinteles, la vestitul bazar din orasul vechi ("Old Market"), de unde am plecat insa destul de dezamagiti, imaginile de acolo aducandu-mi aminte de en-gros-urile noastre de la marginea capitalei.
Cum mie nu-mi place sa ma "tiganesc" la preturi

, doar am trecut prin bazar ca pe la muzeu si atat!
DSCN0688.jpgDSCN0691.jpg
PENINSULA SINAIJeep Safari -ul din Peninsula Sinai a fost cea de-a doua experienta fascinanta din escapada noastra in Egipt!
Am plecat cu tot grupul, impartiti in 8 jeep-uri Land Cruiser, inainte de rasaritul soarelui, undeva in jurul orei 5.
Este inutil sa va mai povestesc ce sosea buna au egiptenii in mijlocul desertului/ pustietatii, de ar starni invidia oricui!
DSCN0697.jpgDSCN0874.jpg
Noi am fost norocosi sa avem parte de un sofer super simpatic, care stia lb. engleza si care ne mai dadea explicatii din cand in cand, atunci cand aveam nelamuriri.
Din 20 in 20 de min iar porneau avariile masinilor din fata, iar aveam cate un "check point"...
La un moment dat, "security man" -ul egiptean al grupului nostru s-a mutat chiar la noi in masina, spre satisfactia mea, care aveam oaresce temeri privind siguranta noastra in pustietatea aceea.
Partea cea mai haioasa ne-a fost oferita insa chiar de sofer care, cu umorul din dotare, ne-a facut atenti la securistul nostru care dormea tun. In baza lui sa tot fim atacati de teroristi!

Dupa ce am parcurs o bucata buna din drum (a se citi "ore"), masinile s-au oprit pana ne-am strans cu totii, apoi a inceput aventura off-road!
Trebuie sa recunosc ca, desi unii dintre noi eram obisnuiti cu masinile 4x4, mersul in viteza printre dunele de nisip, "drifturile" si "cascadoriile" unora dintre masini ne-au adus putina adrenalina, care ne-a pus sangele in miscare!

DSCN0699.jpgDSCN0701.jpgDSCN0711.jpg
Dupa o jumatate de ora de damburi si hopuri

, ne-am oprit langa marginea unui
canion.
Cine a dorit, l-a strabatut mai intai pe inaltime (coborand pe o franghie, printre niste pereti foarte abrupti), apoi pe lungime, intoarcerea la masini facandu-se prin "escaladarea" unor stanci!

DSCN0713.jpgDSCN0742.jpgDSCN0743.jpgDSCN0759.jpgDSCN0762.jpg
Imbujorati si plini de veselie, ne-am scos nisipul din incaltari, am facut ultimele poze cu imprejurimile si ne-am intors catre soseaua principala.
La un moment dat, unul din jeep-uri (model mai vechi) a ramas "impotmolit" in nisip dar, cu putin ajutor, a reusit sa iasa, intr-un sfarsit, de acolo.
Se intampla si la case mai mari!

DSCN0727.jpgDSCN0733.jpgDSCN0776.jpgDSCN0778.jpg
Urmatoarea oprire a avut loc la
Manastirea Sf. Ecaterina, de la poalele
Muntelui Sinai, unde se spune ca
Moise a primit cele
Zece Porunci.Aceasta manastire este un unicat in felul ei, fiind unul din cele mai celebre centre de pelerinaj ale Ortodoxiei si o cetate a spiritualitatii!
Intrarea in manastire se face pe o poarta ingusta si joasa, bine ferecata, apoi o alta poarta, numai la anumite ore.
Biserica este asezata in pozitie centrala a zidurilor, de jur-imprejur fiind chiliile unde locuiesc calugarii.
Terenul fiind in panta se urca si se coboara mai multe trepte, de la o latura la alta a zidurilor de aparare, depinde de directia in care vrei sa mergi.
Altarul sfintei biserici este asezat pe rugul pe care l-a vazut Moise arzand, dar nu se mistuia. Acel rug vegheaza si acum. Ramurile lui verzi sunt pe zidul din spatele bisericii, iar radacina in Sfantul Altar.
In Sfantul Altar se afla Sfintele Moaste ale Sfintei Ecaterina. Biserica Sfanta Ecaterina este impodobita cu picturi murale, de mare valoare, cu foarte multe candele agatate de tavan, aproape ca nu se poate vedea partea de sus pictata a bisericii. Cine saruta sfintele moaste ale Sfintei Ecaterina primeste un inel simbol!
DSCN0803.jpgDSCN0811.jpgDSCN0818.jpgDSCN0830.jpg
Am plecat de la manastire mai bogati sufleteste decat ajunsesem acolo...
Pana la masini, nu am apelat la "taxiurile" cocosate, pe 4 picioare, ci am preferat sa admiram peisajul stancos al zonei.
DSCN0855.jpgDSCN0866.jpgDSCN0870.jpg
Ultimul obiectiv turistic ramas de vizitat in acea zi a fost orasul Dahab, cu a sa vestita "Blue Hole"!
Oboseala deja incepuse sa-si spuna cuvantul...
DSCN0871.jpgDSCN0872.jpgDSCN0877.jpg
Acolo eram asteptati cu dejunul (cam intarziat, e adevarat), iar din cauza decalajului din programul nostru a trebui sa renuntam si la plimbarea cu camila!
Dar asta nu ne-a impiedicat insa sa le fotografiem

!
DSCN0881.jpgDSCN0891.jpgDSCN0897.jpgDSCN0910.jpgDSCN0912.jpg
Ne-am intors la hotel pe intuneric, am facut o poza cu soferul nostru care ne-a fost o gazda mai mult decat agreabila si care mi-a daruit una din bratarile sale care sa-mi poarte noroc!
Un gest simplu, dar plin de emotie pentru mine...
In linii mari, cam asta a fost aventura noastra in Tara Piramidelor!!!

Plina de farmec si fascinanta in felul ei, ramasese pentru noi si plina de intrebari, care de care mai intrigante.
Norocul a venit in ultima seara, cand mi-am dorit totusi sa imi iau un suvenir care sa-mi aminteasca de Egipt...
Asa ca am intrat in magazinul de bijuterii din Ag, situat in holul hotelului. Acolo am dat peste un vanzator tanar, foarte dragut si excelent vorbitor de lb. engleza.
Si uite asa, din vorba in vorba, nici nu stiu cand au trecut doua ore in care noi i-am pus fel de fel de intrebari, iar el ne-a raspuns cu multa bunavointa la fiecare dintre ele.
Asa am aflat ce semnificau gesturile acelea prin care cei de la securitate "comunicau" (non-verbal) cu soldatii de la
check point-uri, de ce sunt angajati numai baieti in hotel, de unde ura asta dintre cei 10% crestini si restul de 90% musulmani samd. Baiatul era profesor de lb. engleza si ne povestea cat de greu i-a fost dupa absolvire, cand salariul lui de nimic (undeva la 18 dolari/luna) nu-i acoperea nici macar transportul pana in localitatea unde fusese repartizat (25 dolari/ luna), cat de importante sunt joburile celor din Sharm el Sheikh, veniti de prin toate colturile Egiptului si care sustin familii intregi de muritori de foame (de aici si modul impecabil in care isi fac treaba, pt a nu fi reclamati de turisti ca sa-si pierda joburile) si cat de importante ar fi resturile de mancare care raman de la masa occidentalilor veniti in vacanta, care ar putea hrani comunitati intregi de egipteni.
Sincera sa fiu, momentan atat imi aduc aminte din conversatia noastra, in schimb nu voi uita niciodata gestul egipteanului nostru care, nu numai ca s-a tinut de cuvand si mi-a adus a doua zi inelul pe care il cumparasem, micsorat dupa forma degetului meu, ci si niste iconite de la Biserica Ortodoxa, pe spatele carora scrisese cu caracterele lor numele tuturor membrilor familie noastre si anafura (painica) de la Sf. Liturghie, fara a-i cere noi asta sau a cere ceva la schimb!
Un suflet mare, cu credinta multa si dorinta de a-si depasi conditia, oricat de greu i-ar fi (isi exprimase dorinta de a-si deschide candva o afacere proprie)!!!
Acum nu-mi mai ramane decat sa va doresc tuturor sa ajungeti cu bine in destinatiile pe care vi le doriti, unde sa intalniti oameni frumosi si sa explorati locuri pline de farmec!
Avem o singura viata, pe care nu se merita sa o irosim pe lucruri marunte sau care ar putea-o urati, ci careia sa ii aducem un plus de valoare prin experientele noastre de neuitat!!!

Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.