Mă dășteptai cu o mare poftă de mămăligă cu brânză de oaie. După ce mai zăcui nițel în pat, că altfel mi se urca sângele la cap, mă apucai de facerea mămăligii.
IMG_20200513_123628.jpg
După 15 minute îi "pieri" spuma . IMG_20200513_125645.jpg Adăugai mălaiul pentru faza de fierbere și reglai focul în așa fel încât să nici nu se oprească din clocotit, dar nici să se umfle, să dea pe afară.IMG_20200513_125917.jpg
După 20 min o coborâi după foc și o amestecai pana2 ajunse să arate a mămăligă.
IMG_20200513_131725.jpgIMG_20200513_131931.jpgIMG_20200513_132041.jpg
O pusei pe foc mare și incepui procesul de coacere amestecând aproape continu.IMG_20200513_132159.jpgIMG_20200513_132327.jpg
Când mămăliga nu se mai lipea așa masiv de lingură trecui la faza a doua a coacerii. O țineam pe focul dat la maxim 20 secunde după care apucam oala și o balansam în așa fel încât sa dezlipesc mamaliga de fundul ei. Făcui asta de vreo 6-7 ori........IMG_20200513_132727.jpg......după care răsturnai mămăliga pe un fund. Ideal ar fi fost de lemn dar momentan nu mai am așa ceva.IMG_20200513_132827.jpg
După asta, imediat mămăliga se acoperă cu un prosop și se lasă să-și tragă sufletul, cum se spune in popor, sau la odihnă, cum spun chefii de pe la televizor.IMG_20200513_132930.jpg După circa 5 min se taie bineînțeles cu ața și se acoperă cu porosopul.IMG_20200513_133825.jpg Dacă totul a decurs
ca la carte atunci pe fundul oalei ar trebui să rămână un strat subțire de mămăligă ce se va desprinde ușor dupa ce va fi lăsată cu apa jumatate de ora. IMG_20200513_132839.jpgIMG_20200513_133326.jpg În loc de apă se poate pune lapte iar peste 15 min cu o lingură se va desprinde stratul de mămăligă de pe fundul oalei. Laptele cu
râcâitură are un gust placut. Spre deosebire de mămăliga de acum doua zile pe care am consumat-o la sarmale pe asta am facut-o mai vârtoasă pentru că am consumat-o cu brânză.20200513_134628.jpg
Spuneam în postarea cealaltă că mămăliga nu se amestecă cu telul pentru că trebuie amestecat frecând fundul vasului în care se prepară, iar când ajunge la faza de coacere telul nu mai poate amesteca o mămăligă adevărată. O mămăligă adevărată nu trebuie să curgă și să se lipească de degete. In plus, dintr-o mămăligă făcută cu telul nici Florin nu mai poate face pătrățele pentru pescuit.
L.E. Toate astea le spun ca să luați aminte. Mă duc mâine, poimâine, să rămână ceva de pe urma mea.
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.