Pagina 1 din 10

Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 12, 2014 8:58 pm
de Alinuta
iuhas scrie: prajitura cu morcovi

Vreau si eu retetaaaa! :clap:

Prima (si ultima) reteta de prajitura cu morcovi pe care am incercat-o nu a iesit chiar cum m-as fi asteptat...
Dar desertul vostru arata SUPER! :thumbup:

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 12, 2014 9:05 pm
de teo

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Vin Ian 17, 2014 9:33 pm
de Alinuta
Reteta de marinata pentru carnea de vita

In seara asta, am pus un muschiulet de vita la marinat in 4 linguri de otet balsamic, 8 linguri de ulei de masline si 3 linguri de mirodenii/condimente.
E prima oara cand incercam combinatia asta, asa ca va voi tine la curent cu...rezultatul!
Dar asta abia maine! ;)

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Vin Ian 17, 2014 10:44 pm
de AlinE
pune si 200 ml vin rosu.

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Vin Ian 17, 2014 10:45 pm
de Alinuta
AlinE scrie:pune si 200 ml vin rosu.

Am mai incercat si tot talpa era...
Asa ca acum pastram vinul pentru dupa ce-om lua-o de pe gratar! ;)

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Vin Ian 17, 2014 10:47 pm
de AlinE
atentie mare la cat o tii pe gratar, vita se manaca mai in sange.

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Vin Ian 17, 2014 10:48 pm
de teo
AlinE scrie:pune si 200 ml vin rosu.

hmmm, daca nu-i vita rasa de carne, vinul rosu in marinata o intareste

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 19, 2014 2:22 pm
de Alinuta
alinuta123 scrie:Reteta de marinata pentru carnea de vita


Ori reteta respectivului blogger a fost foarte buna, ori carnea noastra de vita de calitate, cert este ca friptura a iesit perfecta: foarte frageda si condimentata exact cat trebuie!!! :thumbup:
E adevarat, eu am improvizat un pic, inlocuind piperul din reteta originala cu un pliculet de condimente "Delikat - Barbeque Porc" :angel: , dar nu imi pare rau, pt ca acestea sunt macinate foarte fin, usor picante si cu cantitate suficienta de sare incat sa nu mai fie nevoie de una suplimentara.

Peste vinul rosu am sarit de data asta, pentru ca suntem la dieta si orice calorie in +/- conteaza, dar nu-i nici-o problema!
Lipsa acestui mic "amanunt" nu a diminuat savoarea preparatului! ;)

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 19, 2014 6:00 pm
de Alinuta
Prajitura Figaro :)

Intre doua postari, am facut rapid o prajitura simpla, destul de economica si foarte, foarte spornica: Prajitura Figaro.
Este preferata fetelor mele, fiind o combinatie reusita de blat fraged, gem dulce-acrisor si bezea cu nuci prajite (plus ca nici nu risca sa li se topeasca vreo crema prin ghiozdan :thumbup: ).

Gasiti reteta in atasament:PRAJITURA FIGARO.doc
Daca imi permiteti, am sa va dau si unele mici "ponturi" ;) :

1) incepeti prepararea prajiturii cu prajirea nucilor, racirea, apoi macinarea lor;
2) continuati sa radeti coaja de la o lamaie, apoi sa bateti bine albusurile spuma cu zaharul (ca pentru bezea);
3) abia dupa toate acestea va ocupati de aluat;
4) nuca macinata si coaja de la lamaie le adaugati la sfarsit, incorporandu-le usor in bezea cu o spatula sau un tel;
5) este de preferat un gem dulce-acrisor (de caise sau prune);
6) tava de copt sa fie una dreptunghiulara (tava de prajituri);
7) si nu uitati sa folositi hartia de copt, care se fixeaza mai bine pe tava daca aceasta e unsa din loc in loc cu putina margarina.

Sa aveti pofta! :wave:

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Sâm Ian 25, 2014 10:55 pm
de eugenm
Va impartasesc o reteta "furata" de la gazda noastra din Rio de Janeiro (de unde ne-am intors recent) :

Bolinho de Chuva :
1. Intr-un bol nu foarte mare puneti cca 150g faina ;
2. Adaugati o lingurita de praf de copt ;
3. Mai puneti doua linguri de zahar pudra (sau mai mult daca va place mai dulce) ;
4. Si un varf de sare dupa care omogenizati bine ;
5. Incepeti cu patru-cinci linguri de lapte si amestecati bine ;
6. Continuati sa adaugati lapte, omogenizand bine compozitia, pana cand obtineti o consistenta usor lichida (trebuie sa cada de pe lingura ca si cand ar fi miere) ;
7. Taiati o banana bine coapta in rondele de cca 1 cm grosime si pe acestea in jumatate (sau in sferturi) ;
8. Incingeti intr-o tigaie 2-3 degete de ulei de floarea soarelui ... Aveti grija focul trebuie sa fie mediu astfel incat uleiul sa nu fie foarte incins altfel "gogoselele" se vor arde ;
9. Luati cu lingura o bucata de banana si aruncati-o in compozitie astfel incat sa fie acoperita complet de aceasta ;
10. "Pescuti" tot cu lingura bucata de banana dar si ceva compozitie ;
11. "Scurgeti" usor continutul lingurii in uleiul incins astfel incat sa obtineti o mica gogoasa in care sa fie bucata de banana ;
12. Nu trebuie lasat mult (maxim un minut) si se intoarce pe partea cealalta si se mai lasa maxim un minut dupa care se scoate si se pune pe un servet de hartie pentru a inlatura uleiul in exces ;
13. Pe o farfurie separata amestecati zahar alb granulat (dar granulatia sa fie fina) cu praf de scortisoara ;
14. Tavaliti gogoasa prajita prin amestecul de zahar si scortisoara si mancati cat este cald !

O sa fiti surprinsi de gust ... Amestecul de gusturi, banana cu scortisoara si zahar, este nemaipomenit !

Daca este cineva interesat am sa detaliez reteta de mai sus cu poze !

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Sâm Ian 25, 2014 11:00 pm
de Alinuta
Chiar daca vad cu ochii mintii reteta ta, sa stii ca niciodata nu strica niste poze bune!!!

Plus ca eu nu am inteles bine care-i treaba cu tortul acela unguresc, asa ca abia astept reteta + pozele lui! ;)
Intotdeauna mi-au placut provocarile si cred ca acesta poate fi una serioasa pentru cei pasionati de..."prajiturit"!

Multumesc anticipat! :thumbup:

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Sâm Ian 25, 2014 11:16 pm
de eugenm
alinuta123 scrie:Chiar daca vad cu ochii mintii reteta ta, sa stii ca niciodata nu strica niste poze bune!!!

Plus ca eu nu am inteles bine care-i treaba cu tortul acela unguresc, asa ca abia astept reteta + pozele lui! ;)
Intotdeauna mi-au placut provocarile si cred ca acesta poate fi una serioasa pentru cei pasionati de..."prajiturit"!

Multumesc anticipat! :thumbup:


Este o reteta foarte veche pe care bunica mea o facea si care in familia noastra reprezenta dovada maiestriei absolute in materie de dulciuri ! Este o prajitura de efect si care trebuie facuta intr-un bol transparent pentru a vedea continutul spectaculos ... Kekeres Mekeres !...
Eu nu am incercat-o pana acum dar pot sa iti dau reteta asa cum o am eu de la maica-mea :

"Blatul : 6 oua, 6 linguri zahar, 5 linguri faina. Se face un aluat care se pune intr-o tava unsa. Blatul se taie in doua. Intre ele se pune gem de caise si se insiropeaza cu rom dupa care se taie cubulete.

Crema de vanilie : 1 litru de lapte cu 1 baton de vanilie si zahar dupa gust, 110 g faina, 6 galbenusuri. O parte din lapte se pune la fiert cu zaharul si vanilia. Galbenusurile se amesteca cu laptele si faina, dupa care se amesteca cu restul si cand s-a racit se amesteca cu un pachet de unt. Pentru Kekeres Mekeres crema de vanilie trebuie sa fie mai subtire.

Spuma : 8 albusuri se bat spuma foarte tare cu 6 linguri de zahar pudra, continuandu-se sa se bata pe baie de abur pana se intareste"

Asta este tot ce am !... Dar promit ca o sa aflu mai multe !

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 26, 2014 8:31 am
de eugenm
Astazi fac Confit de Canard ... Preparatul este unul foarte bun, necesita rabdare si atentie si este un clasic frantuzesc de mare efect ... Uitati de 'prostiile' auzite la televizor, confit de canard nu inseamna 'pulpe de rata in conserva' ... Intradevar, in Franta se vand aceste pulpe in grasimea ratei si conservate in borcan, dar sfatul meu este sa uitati acest lucru.
Pentru cine locuieste in Bucuresti, prepararea retetei incepe cu o vizita in piata Obor la etaj unde se afla 'micii producatori' ... La unul din standuri este un producator ce vinde lucruri deosebite printre care si rata ... Luati doua pulpe de rata si doua caserole de grasime de rata (merge si din gasca).

Tot secretul acestei retete consta in 'sararea' pulpelor, asa ca prepararea confit-ului trebuie sa inceapa cu o zi inainte, cand pulpele se usuca cu servete din hartie si se pun cu pielea in jos intr-o tava. Se acopera cu sare grunjoasa (dar fara sa exagerati), se pun cateva fire de cimbru proaspat peste si se mai adauga si cate doi catei de usturoi striviti cu mana sau cutitul pe fiecare pulpa. Puneti o alta tava peste pulpe astfel incat aceasta sa preseze bine si puneti ceva greutati (eu folosesc borcane) astfel incat sa mentineti o presiune peste pulpe ... Faceti loc in frigider si lasati pulpele acolo peste noapte ... A doua zi o sa gasiti doua pulpe maturate numai bune de gatit ... Acestea nu vor mai avea urma de sange si deja vor fi parfumate de cimbru si usturoi ...

Voi continua ...

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 26, 2014 9:42 am
de Alinuta
Mai Eugene, ne-ai facut sa salivam inca de dimineata cu gandul la rata ta... :D

Buna si prajitura de mai sus (deja e la printat si adaugat la dosarul cu retete de prajituri de casa! :angel: ), dar nu scapi pana nu imi spui care-i secretul tortului acela unguresc/ austriac (avea o denumire care incepea cu litera E, parca...).
Am dat intamplator peste niste discutii legate de acesta cand citeam ce mai gateste lumea si mi-a ramas gandul la el! ;)

Re: Retete culinare

Mesaj necititScris: Dum Ian 26, 2014 10:28 am
de eugenm
alinuta123 scrie:Mai Eugene, ne-ai facut sa salivam inca de dimineata cu gandul la rata ta... :D

Buna si prajitura de mai sus (deja e la printat si adaugat la dosarul cu retete de prajituri de casa! :angel: ), dar nu scapi pana nu imi spui care-i secretul tortului acela unguresc/ austriac (avea o denumire care incepea cu litera E, parca...).
Am dat intamplator peste niste discutii legate de acesta cand citeam ce mai gateste lumea si mi-a ramas gandul la el! ;)


Mi-am adus aminte ... Esterhazy !... Nu cunosc reteta acestei prajituri, dar am gustat-o la niste prieteni care au o cofetarie !
O posibila varianta a acestei retete este cea propusa de Nigella : http://www.nigella.com/recipes/view/est ... torta-4183
Este o prajitura cu aroma intensa de alune, este minune ... Din pacate prima oara am gresit crema (punctul 5 din reteta), care trebuie sa stea pe bain marie mai degraba 20-30 minute (nu 15 min) si care trebuie amestecata IN PERMANENTA, altfel nu se va intari !

Mai jos pozele cu rata in timpul maturarii :

Confit de canard 1.jpg Confit de canard 2.jpg

In prima poza sunt pulpele de rata sarate si "infuzate" cu cimbru proaspat si usturoi, iar in a doua poza este "solutia" mea de a presa pulpele in timpul marinarii.