Pagina 2 din 4

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Joi Oct 13, 2016 11:01 am
de damblagiu
florin04 scrie: Acum putem estima cata tuica ne va iesi din 100 kg de prune: 15% x 0,55 = 8,25 litri. Atentie, asta este distilatul brut, fara separarea fazelor. Dupa ce separam fazele, obtinem mai putina tuica.


Bai, sa dea naiba! Cate tone de prune oi fi baut eu pana acu'?

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Lun Oct 17, 2016 3:22 pm
de florin04

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Sâm Oct 22, 2016 10:07 pm
de Maria
Tata e de pe langa Horezu, VL. Pe la 4 ani ma duceam cu el la pescuit pe Cerna si imi dadea sa beau tuica, sa stau cuminte. In sat e fabrica de tuica, MAT, unde a lucrat bunica, bucatareasa. Sora tatalui are cazan de tuica de pe vremea cand nu aveai voie. Intr-o vacanta, in urma cu vreo 15 de ani, gazduiau in curte un rudar care le facea cazan nou, bucurie mare.
In fiecare vara, ne duceam la cules de prune. Ne urcam dimineata in carul cu boi, mancare la pachet (cea mai buna mancare e aia carata cu carul si mancata sub prun), vreo 2 oameni "cu imprumut" si porneam. Au pruni in vreo 4 locuri, drumul dura in medie cam o ora. Se puneau plase pe sub pomi, se scuturau prunele, alea care mai ramaneau se bateau cu prajini si daca tot mai ramaneau se urcau pe scara si le bateau mai bine. In car se punea un cauciuc, sa nu curga zeama, plasele le rasturnau in car si incepeam sa le culegem pe alea care nu cadeau pe plase. Erau foarte coapte si te mozoleai... mai barfeau, radeau, se certau. Era frumos :)
In sat, mai bine nu ai paine in casa, decat sa nu ai tuica.
Femeile se zbat cel mai mult si pe urma isi bombane barbatii beti, adormiti cu sticla langa pat.
Cand ramaneai totusi fara tuica facuta de tine, cumparai de la MAT - nu era buna, avea un miros specific.
Unchiul meu bea si frunte, tuica aia care curge prima; dupa care disparea si statea langa cazan un baiat pe care il platea. Erau amandoi afumati (nu de la foc) si rosii la fata.
Iese o tuica slaba, olteneasca. Fiecare are reteta lui: unii pun doar prune, altii adauga si alte fructe. Daca pui zahar nu iese tuica buna :)
Vad eu pe naiba cand om face succesiunea si ma trezesc cu o livada de prune, dar fara cazan! :)))

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Dum Oct 23, 2016 10:43 am
de damblagiu
Maria scrie:..............



Mica,mica, da' coapta.

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Lun Oct 24, 2016 10:28 am
de florin04
Maria scrie:Tata e de pe langa Horezu, VL. Pe la 4 ani ma duceam cu el la pescuit pe Cerna si imi dadea sa beau tuica, sa stau cuminte. In sat e fabrica de tuica, MAT, unde a lucrat bunica, bucatareasa. Sora tatalui are cazan de tuica de pe vremea cand nu aveai voie. Intr-o vacanta, in urma cu vreo 15 de ani, gazduiau in curte un rudar care le facea cazan nou, bucurie mare.
In fiecare vara, ne duceam la cules de prune. Ne urcam dimineata in carul cu boi, mancare la pachet (cea mai buna mancare e aia carata cu carul si mancata sub prun), vreo 2 oameni "cu imprumut" si porneam. Au pruni in vreo 4 locuri, drumul dura in medie cam o ora. Se puneau plase pe sub pomi, se scuturau prunele, alea care mai ramaneau se bateau cu prajini si daca tot mai ramaneau se urcau pe scara si le bateau mai bine. In car se punea un cauciuc, sa nu curga zeama, plasele le rasturnau in car si incepeam sa le culegem pe alea care nu cadeau pe plase. Erau foarte coapte si te mozoleai... mai barfeau, radeau, se certau. Era frumos :)
In sat, mai bine nu ai paine in casa, decat sa nu ai tuica.
Femeile se zbat cel mai mult si pe urma isi bombane barbatii beti, adormiti cu sticla langa pat.
Cand ramaneai totusi fara tuica facuta de tine, cumparai de la MAT - nu era buna, avea un miros specific.
Unchiul meu bea si frunte, tuica aia care curge prima; dupa care disparea si statea langa cazan un baiat pe care il platea. Erau amandoi afumati (nu de la foc) si rosii la fata.
Iese o tuica slaba, olteneasca. Fiecare are reteta lui: unii pun doar prune, altii adauga si alte fructe. Daca pui zahar nu iese tuica buna :)
Vad eu pe naiba cand om face succesiunea si ma trezesc cu o livada de prune, dar fara cazan! :)))

Felicitari, ai descris foarte frumos atmosfera culesului :thumbup:
S-a procedat corect culegand prunele din pom si avand grija sa nu se scurga zeama.
Unii mai aduna si prunele cazute in timp pe jos dar nu procedeaza corect, unele fiind deja mucegaite.
Se strica calitatea decoctului pus la fermentat, plus mai intra in cazan pamant si frunze/iarba de pe jos care nu au ce cauta acolo.
Fruntea aia e toxica (metanol + acetaldehida) si in timp provoaca orbirea si alte boli (ciroza). Este greu sa dezveti oamenii sa nu o mai consume, fiind asa obisnuiti din batrani cel putin la noi, in Muntenia. In Ardeal se distileaza de doua ori si se separa fazele. Adica, la prima distilare se lasa tot lichidul sa curga (rachiul brut), pe urma se mai distileaza o data, cu separarea celor 3 faze/ape. Asa se obtine palinca la 50-54 grade, care se poate amesteca apoi cu apa distilata sa ajunga la 38-40 grade (tarie recomandata pentru consum). Sau se bea asa la 54 grade, ficat bun sa ai... Daca insa ai cazan cu coloana de rectificare (costa mai mult decat un cazan normal) nu mai distiliezi de doua ori, castigand astfel timp. Nu se adauga zahar decat daca fructele nu sunt bine coapte sau au continut mic de zaharuri. Mai mult, nu se recomanda sa se adauge mai multe tipuri de fructe la distilare (nu se mai pastreaza aroma distincta a fructului).

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Lun Oct 24, 2016 1:14 pm
de damblagiu

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Mie Noi 02, 2016 1:22 pm
de florin04
Un articol interesant, o calatorie in diverse locuri din lume cu traditie in distilare (mici distilerii).
In poza din Australia (Four Pillars) este un cazan de distilare cu coloana de rectificare.

https://www.lonelyplanet.com/travel-tip ... he-spirits

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Mie Noi 02, 2016 3:30 pm
de damblagiu

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Dum Noi 13, 2016 6:58 pm
de zanga2
Sa zicem ca sunt pasionat :D

Niste reporteri de la TVR merg intr-un sat pentru a face un reportaj, cum isi petrece ziua baciu' Ion. Il roaga sa povesteasca ce face in cursul zilei.
- Da pai, dimineata ma scol, si trag un pahar de palinca...
- Stai, bacie Ion. Nu va fi bine sa afla toata tara ca deja la prima ora bei. Spune, ca citesti ziarul...
- Na, atunce... dimineata ma scol, citesc ziarul. Dupa aia dau la porc sa mince, dupa care mai citesc inc' un ziar. Pina la prinz lucrezi in atelier, in care timp citesc vreo doi-trei carti. La masa mai citesc vreo doua reviste, iar seara adun iosagul de pe cimp, dupa care urmeaza presa de seara. Dupa cina ma duc la biblioteca satului cu prietenii, iar la 10 cind inchide biblioteca merem cu toata trupa la Costel, ca el are tipografie.

O "Palincie" f. veche, usor modernizata...(amestecator electric).


Si o melodie in tema cu subiectu, apai no amu, ma duc sa mai imi pun un pahar.


Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Sâm Dec 03, 2016 12:46 pm
de teo
Pentru cunoscatori Tatratea. Scuzati offtopicu' da' nu am avut alt loc

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Sâm Sep 09, 2017 6:20 pm
de florin04
Jale mare anul asta...nu s-au facut prunele :cry:
Nu gasesc sa cumpar pentru tuica. :evil:

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Sâm Sep 09, 2017 7:44 pm
de iuliangrecu
florin04 scrie:Nu gasesc sa cumpar pentru tuica. :evil:

Asta da nenorocire!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Sâm Sep 09, 2017 8:05 pm
de April
:thumbup:

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Mie Oct 04, 2017 6:40 pm
de dflc03
Pe gustate, marfa slovaca. And the winner is...Marhul'ovica (aia de caise).

2017 SVK Podkylava etcVica.jpg

Re: Despre tuica si alte rachiuri

Mesaj necititScris: Sâm Dec 30, 2017 2:39 pm
de teo
Sent from my iPhone using Tapatalk